Přeskočit na hlavní obsah

25.5. Verona

 "Dva domy, sobě rovné slávou svou, v spanilé Veroně, kam děj nás vede, pro starý hněv spor znova pozdvihnou, že ruka v krvi občanské jen břede. Osudné lůno rodů protivných dvé milých o zlé hvězdě zplodilo; neštěstí losů strastně záhubných v jich smrti svár rodinný pohřbilo. Žal hrozný lásky smrti připsané, rodičů stále trvanlivý hněv, jenž v hrobu dítek teprv ustane, to vše v dvou hodinách tu přijde v jev; jen mějte s námi trochu strpení, co schází zpraví naše snažení."     William Shakespeare, Romeo a Julie (př. J. J. Čejka, 1861)

Prolog z jednoho z nejznámějších děl W. Shakespeara nás dnes doprovázel doslova na každém kroku...

Nejdříve jsme si ale museli v našem hotelu sbalit všechny věci a nalodit se do autobusu, který nás popovezl do centra Verony. Tam jsme nejdříve navštívili Arénu, která pochází z 1.století před Kristem a je třetí největší v Evropě. Z referátu jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací o gladiátorech i to, že se zde v současné době konají operní představení. Ale nedávno tu měl koncert Peter Gabriel a za pár dní zpěvačka Elisa.

před Arénou
v hledišti

A opět před Arénou
Ani teď naše návštěva neproběhla bez sledování z webkamery...

A potom jsme již zamířili k domu Julie Kapuletové, která zde údajně bydlela. A nezamířili jsme k němu sami. 



Juliin balkon


Pak jsme se vydali na Piazza delle Erbe. Pokud máte dojem, že jsme na tomto náměstí už někdy byli, tak správný. Tento název je téměř v každém větším městě. Jedná se o bývalé tržiště s ovocem, zeleninou, bylinkami, ... Tak jsme se trochu občerstvili a pak jsme se šli podívat na Castelvecchio - místní hrad, který si nechali postavit Scalierové. Ti, kteří dali jméno milánské opeře La Scala. Přes přilehlý most jsme se dostali do parku, kde jsme poobědvali. 



na cestě ku hradu

na mostě




Most i děti byly opravdu fotogenické.


Po snědení zásob, zahrání si karet, navázání kontaktů s jinými školami, které zde také byly na výletě a vyslechnutí si dalších referátů, jsme se opět okolo Castelvecchio vydali na Piazza del Bra, kde se nachází již navštívená Aréna. 


 A konečně byl i čas na kreslení v plenéru...






někdo opravdu kreslil....

... a jiní byli kresleni?


historické záchodky na náměstí u Areny
Pak jsme se opět nalodili do autobusu a po krátké cestě po dálnici, jsme měli úžasnou vyhlídkovou jízdu po břehu Lago di Garda.

V našem druhém hotelu ve Varone jsme se ubytovali a povečeřeli.


Chtěli jsme se ještě jít projít, ale nebylo moc kam. Ale i cesta je někdy cíl a malý kostelíček někdy musí stačit.

Zítra nás čeká Rocegno, uvítání na radnici a pak podle počasí Trento či Riva del Garda.


Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy a kam pojedeme

 Po delší pauze, způsobené nemocí Covid, jsme se opět rozhodli vycestovat do slunné Itálie. Ani tentokrát se program neobejde bez krás italských měst, historických informací a zastávek na kreslení. Z prahy vyrazíme v pondělí 22.května 2023 a pojedeme nejdříve do Verony. Tam budeme 3 noci ubytováni v hotelu Euromotel Croce Bianca . Z tohoto místa máme v plánu navštívit v úterý Padovu, ve středu Benátky a ve čtvrtek i samotnou Veronu.  Po prohlídce veronských památek nás bude čekat ve čtvrtek večer přejezd do druhého ubytování poblíž Lago di Garda - Albergo Varone . Z těchto míst bychom v pátek navštívili Trento a  partnerské město Prahy 6 – Roncegno. V sobotu 26.5. v dopoledních hodinách se vydáme na cestu do Prahy, kde budeme večer. Všechno ubytování je se snídaní, večere máme vyjednané v nedalekých restauracích a oběd budou děti dostávat formou obědového balíčku. Ve městech si vždy prohlédneme nejdůležitější památky a budeme mít i čas na zastavení se a nakreslení či namalová

Rekapitulace všech důležitých informací před odjezdem

  Náš odjezd se již blíží a proto si připomeneme důležité informace a přidám i nové. Odjezd: pondělí 22.5. 2023 v brzkých ranních hodinách, cca okolo 5:15 sraz, 5:30 odjezd. Tyto informace budou ještě aktualizovány podle propočtů pana řidiče. Ale samotná cesta trvá 8,5 hodiny pro osobní auto. Je nutné počítat s povinnými přestávkami a průjezdem Mnichova v klasické mnichovské dopravní špičce. Na cestu doporučuji dostatečné množství jídla a pití  - první společné jídlo bude večeře v hotelu ve Veroně ( https://www.euromotel.net /),  polštářek pro větší pohodlí a pokud někdo má, můžete vzít i DVD s dobrým filmem. Je ale nutné originální DVD, ne přepálené. Věci, jejichž seznam byl již jednou sepsán, ale znova jej zopakuji, je dobré mít zabalené v kufru či cestovní tašce. Autobus bude vždy stát těsně u hotelu, nebudeme věci tahat daleko. Do autobusu doporučuji batůžek s cestovními nezbytnostmi a zásobami. Budou nutná nějaká drobná eura na toalety na benzínových pumpách v Německu a Rakousku