středa 24. května 2023

24.5. - Padova

 Dnes jsme navštívili nádherné a historicky velmi cenné město, ve kterém se nachází třetí největší chrám v Itálii a druhá nejstarší univerzita v Evropě.

Prvním aktem celého dne je jako obvykle nákup svačinky.


Po přejezdu do Padovy jsme nejdříve přišli na Prato dalla Valle - velikánské elipsovité náměstí s vodním kanálem a travnatým prostředkem. Tam byly předneseny i první dnešní referáty týkající se Padovy.


Ano, tam půjdeme. Nejdříve do Abbazia di Santa Guistina, kde jsou, kromě svaté Justýny, uloženy ostatky svatého Lukáše Evangelisty. Nejdříve jsme se ale museli trochu zahalit ...




Pak jsme pokračovali k nejdůležitějšímu chrámu ve městě - Basilica di sant´Antonio Di Padova, velmi důležité poutní místo. 
Bazilika je zároveň klášterním kostelem a tak jsme se po prohlídce chrámu sešli v křížové chodbě. 


Naše návštěva baziliky svatého Antonína neunikla médiím...


A církevních památek bylo dnes ještě více. Čekala na nás prohlídka Cappela degli Srcovegni - soukromé kaple rodiny Scroveniů, kterou počátkem 14.století vymaloval známý italská ranně renesanční umělec Giotto di Bondone. Jde o jeho vrcholné dílo a dostat se do kaple je velmi obtížné. Návštěvu jsme si museli zarezervovat několik týdnů dopředu.



Před vstupem do kaple samotné jsme se museli 15 minut aklimatizovat, abychom svou tělesnou teplotou neporušili křehkost fresek, které jsou opravdu úžasné!


Po prohlídce jsme se vydali do centra města na Piazza delle Erbe a obdivovali se dalším renesančním památkám.



Cestou nazpátek k autobusu jsme ještě minuli Duomo a jeho baptisterium.

A opět jsme vyšli na Prato dalla Valle a nastoupili ke zpáteční cestě do Verony.
Po naší poslední večeři v této restauraci
nás ještě čekal moučník
a naše dnešní poslední referáty. A prože se venku zatím dalo do deště, byli jsme v hotelové hale a poutali pozornost ostatních hotelových hostů.




A co nás čeká zítra? Ráno zabalit a naložit věci do autobusu, prohlídka Verony a pak přejíždíme do druhého ubytování poblíž Lago di Garda. 
Zde je odkaz na Veronské webkamery, třeba nás zahlédnete také.
https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/veneto/verona.html 


Co je nutné zařídit před cestou?

   V každém případě je důležité, aby byly děti pojištěné a to na celou domu zájezdu, tedy od pondělí 20.5. do soboty 25.5. 2024.  Každý účas...