úterý 24. května 2016

Úterý 24.května - Parma

Naše snídaně byla opět velmi bohatá.
ovocný bar
pečivo a slanosti

Je možné si vybrat z různých druhů "lupínků a zrní", houstičky, salám, šunka a sýry, vajíčka, ovoce vcelku i nakrájené. K pití kromě džusů také čaje, káva a cappuccino a mléko nebo kakao.
S takovou snídaní v žaludku se už dá něco podnikat.























Počasí nám již od rána přálo, vyrazili jsme opravdu letně naladěni. Po cca devadesáti minutovém přejezdu do Parmy jsme se vypravili skrz obrovský a rozlehlý Palazzo della Pilotta, kde jsou různá muzea, na Piazza Duomo - hlavní středověké náměstí v Parmě.
Po jeho obvodu je postaveno mnoho významných budov.
Nejprve jsme se vydali do románské baziliky z 12.století a před vstupem do kostela bylo nutno se zahalit.
oblékání mikin na nohy 


















takto již můžeme

Uvnitř dómu nás zaujal velký volný prostor a barevná výzdoba stěn a stropu. V období renesance bylo v Itálii zvykem vymalovat mnoho románských kostelů. Na výzdobě tohoto se podílel i Antonio da Correggio. Vše bylo pomalovné. A krásné.
hlavní loď


před bazilikou
 Po prohlídce dómu jsme si vyčekali malou frontičku a šli si prohlédnout unikátní křtitelnici z roku 1216, zasvěcenou Janu Křtitelovi. Celý interiér byl vymalován nádhernými výjevy.

Battisterio


Je velmi pravděpodobné, že tuto křtitelnici a její výzdobu obdivoval i Karel IV. při svém pobytu v Parmě. A že se měl čemu obdivovat!
strop
Ještě před odchodem z Piazza Duomo jsme se vyfotili před arcibiskupským palácem, kde byli Jan Lucemburský i jeho syn Karel ubytovaní mezi léty 1331 - 1333, protože Parma byla jejich hlavním opěrným bodem při budování své signorie.
Po náročném dopoledni jsme se přesunuli přes řeku Parmu do Parco Ducale, francouzského zámeckého parku okolo Palazzo Ducale - sídla místního vládnoucího rodu Farnese a posléze Bourbonů. V paláci jsou dnes výstavní prostory a momentálně je v rekonstrukci. Využili jsme alespoň park ke klidnému obědu.
Palazzo Ducale
oběd v trávě

















trávení na trávě

















Před odjezdem z města jsme se ještě vyfotili se sochou manýristického umělce Parmegianina, který byl žákem Antonia da Correggia,

a ještě jsme si stihli proběhnout ten správný italský "blešák". Někteří tak ulovili jistě cenné věci.
hračky...
Zítra nás čeká opět pěkné počasí a prohlídka Verony. Kdo ví, možná i na nás dýchne duch Romea a Julie....
K večeru se přesuneme do Trenta, kde se ubytujeme v krásném hotelu přímo na Piazza Duomo.

Co je nutné zařídit před cestou?

   V každém případě je důležité, aby byly děti pojištěné a to na celou domu zájezdu, tedy od pondělí 20.5. do soboty 25.5. 2024.  Každý účas...