pondělí 23. května 2016

Pondělí 23.května - Brescia

Po vydatné snídani jsme v podmračeném počasí vyrazili do Brescie. Na místě samém nás také čekaly kapky deště a tak jsme se ukrývali v místních kostelích.
rotunda Duomo Vecchio
interiér z 11.století

raně románská mozaika
Drobný déšť nás skrápěl dál a dál.
zátiší v modré a zelené
Pak jsme opustili Piazza Paolo VI. i s jeho rozličnými kostely.
Když jsme došli na nedaleké náměstí Piazza della Logia, strhla se bouřka a průtrž mračen.

náměstí v dešti

Frontální poruchu jsme přečkali pod loubím, obklopujícím náměstí. Po dešti jsme si prohlédli místní orloj (Torre dell'Orologio), který je o něco málo starší než ten pražský, a je podobný orloji na Piazza San Marco v Benátkách.
po dešti-důvod k úsměvu
Dominantou tohoto náměstí je Palazzo della Logia, radnice, postavená v období vrcholné renesance. Jako školní skupina jsme mohli zdarma dovnitř a viděli jsme reprezentační prostory staré několik století.
naše malá skupinka před velkým palácem
Po obědové pauze jsme se rozhodli, že navštívíme hrad - Castello, na kterém svého času pobýval i Jan Lucemburský se synem Karlem, když v Itálii budovali svou signorii. Cesta byla velmi do kopce, jak se na správný hrad sluší a patří.
před hradem
v hradním sklepení
na padacím mostě
Po prohlídce různých hradních zákoutí a důmyslných fortifikačních prvků, jsme opět zklesali dolů do města.

na hradním mostě s výhledem na město
V centru starého města jsme rozložili své malířské potřeby a náležitě se činili. Vzbuzovali jsme tak velký zájem ze strany místních obyvatel i turistů.
malířky v akci
V tom krásném odpoledni došlo i na posezení v kavárně a nechyběla ani báječná italská zmrzlina.
italská mládež a paparazzi
že by reklama?
Před odjezdem z Brescie jsme se ještě stihli podívat na pěkně zachovalé antické památky a přesvědčit se, že Brescia, ve starověku Brixia, byla jedním z nejdůležitějších měst na cestě do Galicie (Francie). Do dnešních dnů se dochovaly ruiny Capitolia, římského chrámu z 1.století př.n.l. a také římského divadla z počátku našeho letopočtu. Tyto stavby, společně s klášterem Santa Giulia, jsou připsány na seznam světového dědictví Unesco.
římský chrám
A co nás čeká zítra? Krásné počasí, Parma, parmská šunka, sýr?

Co je nutné zařídit před cestou?

   V každém případě je důležité, aby byly děti pojištěné a to na celou domu zájezdu, tedy od pondělí 20.5. do soboty 25.5. 2024.  Každý účas...