úterý 12. května 2015

Úterý 12.května - Trento

Dnešní den jsme začali tím, že jsme se po snídani a ještě čerstvými mozkovými závity, pustili do práce na našich jazykových úkolech. Sedli jsme si v parku na Piazza Dante, kde jsme si zárověň nemohli nevšimnout sochy tohoto slavného italského spisovatele, básníka a hlavně zakladatele současné italštiny.
studium v parku

socha Danteho Alighieri


Pak jsme se přesunuli k nedalekému románskému opatství San Lorenzo, které, k našemu velkému potěšení, bylo jediněčnou ukázkou architektury druhé poloviny 12.století.
San Lorenzo
původní malovaný strop

Hlavní dnešní atrakcí byl ale trentinský hrad, sídlo zdejšího vládce, knížete-biskupa, který měl veškerou světskou i církevní moc v této oblasti. Nejstarší část hradu pochází ze 13.století a byl postupně upravován a nastavován, podle potřeb uživatelů. Různé fáze stavebních činností jsou krásně vidět jak zvenčí tak zevnitř hradu.
pohled na nejstarší část hradu
slavnostní síň





















znavená pážata odpočívají v podhradí

Po důkladné prohlídce hradu i Orlí věže, kde po sobě zanechal nádherné fresky český malíř mistr Václav v 15.století, jsme šli zkoumat Trento ještě starší. A to ve formě římských vykopávek, schovaných pod středověkým náměstím.
římská silnice
Kam, panenky, kam jdete ....






























Tak jak je ta studna hluboká?
Narozeniny jednoho z účastníků zájezdu jsme si připoměli oslavným zpěvem narozeninových písní a také pořádnou porcí lahodné italské zmrzliny.








V pozdním odpoledni jsme si ještě prohlédli dóm San Vigilio na hlavním náměstí. Tato stavba a k ní přidružený palác hrály hlavní roli při Tridentském koncilu.
Abychom si zasloužili věčeři, bylo nutné ještě něco výtvarně zpracovat.






Po večeři se konala zkrácená procházka po městě. Náš národní hokejový tým hrál se Švýcarskem a to si hokejový fanoušci nemohli nechat ujít.
A také nás zítra čeká velmi časné vstávání a božské Benátky.....

Co je nutné zařídit před cestou?

   V každém případě je důležité, aby byly děti pojištěné a to na celou domu zájezdu, tedy od pondělí 20.5. do soboty 25.5. 2024.  Každý účas...