úterý 23. května 2017

Úterý 23.5. - Milano

procházíme turniketem
Dnešní den byl opravdu velmi perný a parný. Po snídani a zakoupení oběda jsme se vydali na místní metro, kterým jsme se chtěli dostat až do samotného středu města. Začínali jsme ve stanici San Siro, kde je domovský stadion jednoho z milánských fotbalových klubů - AC Milan. Také jsme si poslechli příspěvek o milánských fotbalových klubech, módě v Milánu a také o výstavě EXPO, která se v Miláně konala v roce 2015.



 
na nástupišti v San Siro
Metrem, které nemělo řidiče, jsme se dostali až na stanici Duomo, pojmenované podle památky stojící na Piazza del Duomo. Vylezli jsme z metra a byl tam....
Duomo - Katedrála Narození Panny Marie
Všichni jsme se museli zahalit a podrobit se bezpečnostní kontrole. A stálo to za to.

všem to moc slušelo
Byli jsme plni té gotiky, ale něco málo z našich zásob se do nás vešlo.
















Pak jsme se vydali nákupní galerie Viktora Emanuela II., naprostého architektonického unikátu. Člověk se tu cítí téměř ztracený.

 informace o místních památkách - Duomo



Je libo kabelku?
 V této pasáži mají zastoupení nejznámější módní a desingové značky, takže něco pro nás.....




















Nákupní galerií jsme prošli na Piazza della Scala, kde se nachází jedna z nejvýznamnějších světových oper. Zvenčí to není moc výrazná budova, ale co se děje večer uvnitř....
Potom jsme se přesunuli až k milánskému hradu rodu Sforza. Jedná se o velkou renesanční pevnost, která má několik nádvoří a za hradem se rozkládá obrovský anglický park. Jelikož v době vlády Marie Terezie vlastniliHabsburkové oblast Lombardie, je možné, že i jediná česká královna v tomto hradě někdy pobývala.

hrad s fontánou


děti s hradem a fontánou


Došlo i na zmrzlinu

na nádvoří

s hlavní věží
Pak jsme se opět přesunuli do centra a věnovali se nakupování, kreslení a také psaní pohledů. Vypadalo to jako hra ze zážitkového kurzu.
První....
...druhá...

...třetí... dvacátý....













Rozhodli jsme se, že se ještě před večeří projdeme a tak jsme vyrazili hledat Via Montenapoleone, což je obdoba pražské Pařížské. Člověk by dlouho váhal, zda si koupí značkové ponožky či rodinné auto. Cestou jsme natrefili na rozkošný románský kostelík z 12.století. Tak jsme se opět zahalili a chvilku v něm poseděli.

Kostel byl zasvědcen svatému Bibilovi.

Už byl téměř čas vydat se na metro a tramvaj, která nás doveze k naší restauraci na večeři. A jelikož se pachatel vždy vrací na místo činu, i my jsme se opět vrátili tam, kde jsme dnes začali - na Piazza del Duomo. Bylo trochu jiné světlo a katerdála vypadala úchvatně.






už pouze procházíme..
















V restauraci nás opět čekala super večeře. Pizza co hrdlo ráčí...



A také něco sladkého.
Ráno nás čeká snídaně a po ní přesun z našeho hotelu do Trenta. Doufáme, že bude opět krásně, abychom si Lago di Garda pořádně užili.



Co je nutné zařídit před cestou?

   V každém případě je důležité, aby byly děti pojištěné a to na celou domu zájezdu, tedy od pondělí 20.5. do soboty 25.5. 2024.  Každý účas...