úterý 23. května 2017

Pondělí 22.5. - Bergamo

Po příjemném spánku a velmi příjemné snídani, jsme se shromáždili v hale hotelu, připraveni na odjezd do Bergama.


Přestože je Bergamo od Milana vzdáleno pouhých 50 km, dojeli jsme do něj až těsně před polednem. Po cestě nás čekala pravá italská dopravní špička a také zastávka u supernarketu na nákup oběda.

Děti, kromě jídla, dostaly i jazykové pracovní listy, na kterých budou v průběhu zájezdu pracovat.

V Bergamu jsme z autobusu vystoupili u vlakového nádraží a v blízkém parku jsme se nejdříve věnovali obědu.....








...... a potom i referátům, které si děti připravily doma. Jelikož hlavním tématem našeho putování byla Marie Terezie, těšili jsme se na referáty o ní, jejím panování, jejích dětech a reformách.















 
téma: Marie Terezie a pragmatická sankce








Pak jsme se přesouvali z Cittá bassa ( Dolní město z 20.století) k lanovce, která nás měla převést do Cittá alta (Horní město). Jelikož se Bergamem právě prohání vlna světoznámého závodu Giro d´Italia, mohli jsme různě po městě vidět nevtíravé připomínky.



















Lanovka, která spojuje Dolní a Horní město, je podobná té na Petřín, jenom  je červená a mnohem kratší. Jízdu, s krásnými výhledy na město pod námi, jsme si náležitě vychutnali.

















referát o Bergamu

Nahoře jsme vystoupili a zamířili ještě výš, až na náměstí Piazza Vecchia, kde jsme si poslechli další várku referátů, tentokrát přímo o Bergamu, jeho historii, pamětihodnostech i místním kulinářském umění. A to nás navnadilo natolik, že jsme se pustili alespoň do zmrzliny.

V těchto dnech také v Begamu slaví 70.výročí založení silniční policie. Tuto událost doprovázela na Piazza Vecchia výstava starých policejních aut a motorek.

















K našim italským expedicím již tradičně patří výtvarné umění. A to jak v místních kostelech, několik staletí staré, tak i v podání našich dětí a tudíž úplně nové.

















Po praktické části odpoledne jsme se vydali do dvou krásných kostelů - Santa Maria Maggiore a Duomo di Bergamo,  které se nacházejí v bezprostřední blízkosti Piazza Vecchia na Piazza  Duomo.
Před vstupem do kostela je potřeba se důkladně zahalit...
A takto vypadá vstup do Santa Maria Maggiore a naše "skupinka".
 Z Cittá alta jsme již pěšky scházeli podél hradeb do Cittá bassa. Výhledy po cestě byly opravdu krásné. Na děti i na město.



Dole ve městě jsme se museli opět dostat k nádraží. Přecházet rušné ulice v takovém počtu byl někdy opravdu časový oříšek.
auta prostě musela počkat....
 Po náročném dni v Bergamu nás autobus dovezl opět do Milana na večeři, tentokrát do jiné restaurace. Čekala nás příjemná obsluha a večeře o několika chodech.
1.chod

2.chod

výběr z desertů
S plnými bříšky a unavenýma nohama jsme se autobusem přesunuli do hotelu. Zítra nás čeká Milán a opět konfrontace s místní dopravou. Ale snad to dopadne dobře.


Co je nutné zařídit před cestou?

   V každém případě je důležité, aby byly děti pojištěné a to na celou domu zájezdu, tedy od pondělí 20.5. do soboty 25.5. 2024.  Každý účas...