čtvrtek 25. května 2017

Čtvrtek 25.5. Roncegno, Trento



Dnes jsme po snídani v našem hotelu vyrazili do Roncegna, kde na nás již netrpělivě čekaly děti z místní školy.


před školou
v aule

projekce filmu
 Nejdříve jsme se shromáždili v místní aule a byl nám všem promítnut film, který natočily děti z Roncegna. Týkal se 1.světové války a okolí Roncegna. K filmu byly připojeny české titulky.











 Po poděkování autorům jsme se režie dopoledne ujali my s naší jazykovou hrou. Děti ve smíšených skupinách běhaly pro kartičky se slovíčky (v italštině, angličině a češtině) a z donesených výrazů dohromady kreslily nějaký obraz s příběhem. Hra se vydařila, všechny děti spolupracovali a komunikovali mezi sebou.

tvoření skupin

práce ve skupinách



společné kreslení

vysvětlování slov





Pak jsme vyrazili ven. Navštívili jsme zdejší lázeňský hotel, protože Roncegno je lázeňské město s minerální vodou. Prohlédli jsme si interiéry jednotlivých místností, terasu i přilehlou zahradu.

vstup do lázní

společenská místnost pro hosty a pacienty

jídelna - i jídlo je lék


v zahradě

 Abychom zdejší městečko poznali i jinak, připravily pro nás italské děti orientační procházku se záchytnými body, kterou jsme absolvovali s mapou v ruce.


 A nakonec nás opět v aule čekalo malé pohoštění.















zmrzlinář

před radnicí

I Roncegno má na Marii Terezii své vzpomínky. Tak jako v Čechách tato osvícená panovnice prosadila pěstování brambor a mnohé obyvatele tím zachránila před smrtí hladem, tak v okolí Roncegna na její popud vysázeli kaštanovníky jedlé. Kaštany pak sloužily kmnoha účalům. Mlela se z nich mouka, používaly se na výrobu marmelády, nakládaly se.
Díky Marii Terezii také místní obyvatelstvo umělo v 18.století číst a psát.
 Pak přišlo na řadu rozloučení a jeli jsme na piknik na pláži. Oběd jsme si dali u dalšího z horských jezer - Lago di Levico. Užili jsme si i siestu na pláži.





V Trentu jsme pak navšívili dóm zasvěcený svatému Vigiliovi a následně děti malovaly různá zákoutí tohoto malebného města.
Po večeři jsme se ještě prošli k místnímu hradu a jako sladkou tečku dnešního dne a vlastně i celého zájezdu jsme si dali společně zmrzlinu.
jdeme do kostela


festival v Trentu



po večeři

hrad

výzdoba ulic


zasloužená odměna




Zítra nás čeká cesta domů. Z  Trenta plánujeme vyjíždět v 8:30, tak snad nám to vyjde. Cesta, pokud bude bez problémů, by měla zabrat asi 10 hodin. Tuto informaci budeme v průběhu dne aktualizovat. Děti se určitě ozvou domů z hranic.
Přejte nám šťastnou cestu.

Co je nutné zařídit před cestou?

   V každém případě je důležité, aby byly děti pojištěné a to na celou domu zájezdu, tedy od pondělí 20.5. do soboty 25.5. 2024.  Každý účas...